Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ετήσια Γενική Συνέλευση Invest Cyprus, (Λευκωσία 30.11.22)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 03/12/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

            Πραγματοποιήθηκε στις 30.11 τ.ε. η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Invest Cyprus στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Κ. Πετρίδη. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν η στρατηγική, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Invest Cyprus, αλλά και οι μέχρι τώρα επιτυχίες του σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.

            Τα τελευταία χρόνια, οι θετικές εξελίξεις που καταγράφονται σε διάφορους τομείς της κ/οικονομίας καταδεικνύουν την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Ενδεικτική της βελτίωσης του γενικότερου επενδυτικού κλίματος στο νησί είναι η εντυπωσιακή άνοδος της χώρας σε διάφορους διεθνείς επενδυτικούς δείκτες, όπως ο Greenfield FDI Performance Index και ο FDI Intelligence. Σύμφωνα με τον Greenfield FDI Performance Index το 2021 η Κύπρος πραγματοποίησε άλμα 50 θέσεων, ανεβαίνοντας στη 18η θέση διεθνώς, ενώ συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία με αύξηση 150% το α΄ εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σύμφωνα τώρα με τον FDI Intelligence καταγράφεται σημαντική αύξηση 600% των επενδύσεων στον τομέα τεχνολογίας το α΄ εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019.

            Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κ. Πετρίδης ανεφέρθη στη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα, όπου πλέον δεν θα υπάρχουν φθηνό χρήμα και φθηνή ενέργεια. Σ’ αυτή τη νέα εποχή η Κύπρος βρίσκεται σε ισχυρή θέση, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία και σημαντικές επενδύσεις. Ο ρόλος των επενδύσεων σήμερα είναι σημαντικότερος από ποτέ, ενώ είναι πρώτης προτεραιότητας η συνέχιση της προσέλκυσης διεθνών θεσμικών επενδυτών σε τομείς προτεραιότητας. Ο κ. Υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η κ/κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2023, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει να διαδραματίζει απρόσκοπτα τον δύσκολο και καθοριστικό ρόλο του.

            Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κ. Ε. Ευγενίου, τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και δημιουργείται αισιοδοξία σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο. Πρόσθεσε δε ότι η προσπάθεια του Invest Cyprus είναι η προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα συνεισφέρουν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τον μετασχηματισμό της κ/ οικονομίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2021 η συνεισφορά του τομέα ICT στην οικονομία ήταν 1.9 δις Ευρώ, ενώ για το 2022 εκτιμάται πως θα πλησιάσει τα 3 δις Ευρώ.

            Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στη σημαντική πρόσφατη απόφαση του ANIMA Investment Network να δημιουργήσει στην Κύπρο το Euromed Tech Hub, έναν οργανισμό που, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, θα ανήκει από κοινού στον Invest Cyprus και τον ANIMA και του οποίου οι προσπάθειες θα είναι επικεντρωμένες στην προώθηση λύσεων τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικολογική μετάβαση των χωρών της Μεσογείου.

            Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus κ. Γ. Καμπανέλλας, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ενεργειών του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η προώθηση των πλεονεκτημάτων της Κύπρου σε πέραν των 3500 εκπροσώπων διεθνών επιχειρήσεων και επενδυτικών οργανισμών από 19 χώρες και η πραγματοποίηση συνολικά 736 κατ’ ιδίαν συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Μέχρι στιγμής, συνολικά 46 από αυτούς είτε έχουν προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση επένδυσης στην Κύπρο, είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στον προγραμματισμό της επένδυσης και λαμβάνουν υποστήριξη από την ομάδα του Invest Cyprus.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov