Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας και Γεωργίας-Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών με επίδειξη ταυτότητας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 16/01/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν
Κείμενο:

Στις 12 Ιανουαρίου τ.ε., έλαβε χώρα η 12η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας και Γεωργίας στο Ερεβάν. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, έγινε αναφορά σε κοινά προγράμματα στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αρμενίας, κ. Nikol Pashinyan, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η φιλία μεταξύ του αρμενικού και του γεωργιανού λαού βασίζεται σε κοινές αξίες, πολιτιστικά και ιστορικά κοινά και αποτελεί το θεμέλιο της εκατέρωθεν συνεργασίας.Ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήρε το επίπεδο των διακυβερνητικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προσέθεσε ότι η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη Γεωργία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει σαφής αμοιβαία κατανόηση για την ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, σημαντική θέση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής είχαν η προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων, η ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών, η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αλληλεπίδραση μεταξύ των τομεακών υπηρεσιών στις δύο χώρες και η ανάπτυξη κοινών οικονομικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά στο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, ανήλθε, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Επιτροπής της χώρας, στα 700 εκ. €, ενώ η Γεωργιανή Στατιστική Αρχή υπολόγισε ότι ανέρχεται σε 920 εκ. €. Συγκρίνοντας μάλιστα το 11μηνο του 2022 με το αντίστοιχο 11μηνο του 2019, που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 57,6%.

Όσον αφορά στον τουρισμό,το 2022, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Αρμενία ήταν πάνω από 1,6 εκατομμύρια, αυξημένος κατά περίπου 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Επιτροπής της χώρας, ο αριθμός των επισκεπτών από τη Γεωργία στην Αρμενία το 2022 ανήλθε σε 190 χιλιάδες, αριθμός που σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, παρουσιάζει δυνατότητες σημαντικής αύξησης τα επόμενα έτη. Με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κ. Nikol Pashinyan και κ. Irakli Garibashvili υπέγραψαν τη «Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Γεωργίας για αμοιβαία ταξίδια χωρίς βίζα για τους πολίτες των δύο κρατών», η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των χωρών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov