Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κύπρο (26.1.23) με αντικείμενο τον θεσμό της ΑΤΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 01/02/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

            Δυναμική ήταν παρουσία των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Κύπρο, στο πλαίσιο της τρίωρης απεργίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26.1. τ.ε. από 14 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα συνδικάτα, τα οποία καλύπτουν ένα σύνολο 70.000 εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν με αυτές τις κινητοποιήσεις τη σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Η κινητοποίηση διοργανώθηκε μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων των κοινωνικών εταίρων για νέα συμφωνία. Λίγες ημέρες πριν από τις κ/ προεδρικές εκλογές (α΄γύρος) εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία, στον κατασκευαστικό τομέα και τα μέσα ενημέρωσης απείχαν από τα καθήκοντα τους την Πέμπτη 26.1. τ.ε. από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00.

            Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο ψήφισμά τους ζήτησαν τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία και τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα με εργοδοτικές οργανώσεις και κυβέρνηση. Στη Λευκωσία, οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Εργασίας και επέδωσαν ψήφισμα στον Υπουργό Εργασίας κ. Κ. Κούσιο. Ο κ. Κούσιος, παραλαμβάνοντας το σημείωσε πως η Κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.

            Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ετοιμότητα για διάλογο, τονίζοντας όμως ότι ο θεσμός της ΑΤΑ αποτελεί λανθασμένο τρόπο επικαιροποίησης των μισθών και ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η πεπατημένη σε ό,τι αφορά την κάλυψη των πληθωριστικών πιέσεων επί των μισθών στα πρότυπα διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων της δεκαετίας του 1940. Ο Γεν. Δ/ντης της ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) κ. Μ. Αντωνίου θεωρεί αδύνατο να συνεχιστεί εκείνο το πρότυπο, σε μια οικονομία ανοικτή, εκτεθειμένη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, στην οποία η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη και εργαζόμενου στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και ο ΓΓ του ΚΕΒΕ κ. Μ. Τσιακκής, στο ίδιο πνεύμα, δήλωσε ότι το θέμα της ΑΤΑ πρέπει να επιλυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και ότι η ΑΤΑ αποτελεί λανθασμένο τρόπο επικαιροποίησης των μισθών, επειδή χρησιμοποιεί έναν εντελώς λανθασμένο δείκτη που δεν στηρίζεται στην πραγματική διεύρυνση, αύξηση ή βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας ή μιας επιχείρησης. Καταλήγοντας τόνισε ότι από την στιγμή που οι εργοδότες θεωρούν λάθος τον θεσμό δεν μπορούν να συζητήσουν περαιτέρω αύξηση της ΑΤΑ και επαναφορά της στο 100%.

         Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο ΓΓ της ΣΕΚ (Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου) κ. Α. Μάτσας ανέδειξε το γεγονός ότι επιδίδοντας το ψήφισμα στον Υπουργό Εργασίας, ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε στην βάση της επιβεβαίωσης της ορθότητας της θέσης ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να αποκατασταθεί σταδιακά. Η ΓΓ της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), κ. Σ. Χαραλάμπους, είπε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για μια νέα συμφωνία, στο πλαίσιο όσων έχουν συνυπογραφεί το 2017, δηλαδή απόδοση της ΑΤΑ, με βάση την φιλοσοφία της και συμπλήρωσε ότι ολοκλήρωση του αγώνα θα υπάρξει μόνο με νέα συμφωνία για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ από 1.1.2023. Και ο κ. Σ. Ματθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ (Παγκύπρια Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων) εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ (Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου) κ. Ι. Αναστασίου οι εργαζόμενοι προσδοκούν από κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις να σεβαστούν την μεταβατική συμφωνία του 2017 και να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού. Συμπλήρωσε ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ΑΤΑ, αλλά το ευρύτερο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων.

           Τέλος, ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στο θέμα της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει θέσεις προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη στρατηγική απασχόλησης του, προσθέτοντας ότι «δεν έχει διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος». Πρόσθεσε επίσης ότι αν για την ΑΤΑ η νυν κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε για να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση ένα θέμα κομβικής σημασίας, όπως η απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού θα πρέπει να συζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

                                                                                                        

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov