Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Ξηρασία και Διατροφική Ασφάλεια στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 30/01/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η Τυνησία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολυνηματική κρίση. Μια εκ των πτυχών αυτής αποτελεί και η διατροφική ασφάλεια που συμπλέκεται με την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και την ξηρασία. Σε βασικά προϊόντα για το μέσο νοικοκυριό όπως το γάλα σημειώνονται σποραδικές ελλείψεις και υπάρχει ανησυχία ότι ίσως καταστούν δυσπρόσιτα.

Η αγορά της Τυνησίας απορροφά 1,8 εκατ. λίτρα γάλακτος ημερησίως ενώ η παραγωγή της φτάνει το πολύ τα 1,2 εκατ. λίτρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αυτό το έλλειμμα ήρθε στο φως στα τέλη Οκτωβρίου όταν τα σούπερ μάρκετ ανήρτησαν επιγραφές: «Δύο κουτιά γάλα ανά πολίτη». Η Τυνησιακή Ένωση Γεωργίας και Αλιείας (UTAP) είχε αναδείξει το ζήτημα πριν από ένα χρόνο όταν ήδη οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να πουλάνε το γάλα τους με ζημιά. Μια αιτία είναι η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές με αποτέλεσμα οι αγελάδες να μην σιτίζονται επαρκώς για να παραχθεί η ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται. Αυτό συνδέεται με τη διεθνή κατάσταση γενικώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία ειδικότερα, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των δημητριακών, πλήττοντας χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας που είναι σημαντικός εισαγωγέας.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή για ένα σακί ζωοτροφής βάρους 50 κιλών έχει οχταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία για να φτάσει τα 81 δηνάρια ( περίπου 24 ευρώ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από 30 λίτρα γάλακτος την ημέρα, κάθε αγελάδα να παράγει πλέον μόνο 12.

Για να περιορίσουν τις απώλειές τους, πολλοί αγρότες αναγκάζονται να πουλήσουν μέρος των ζώων τους, είτε σε ντόπιους κρεοπώλες είτε σε κτηνοτρόφους στη γειτονική Αλγερία. Σύμφωνα με την UTAP, τα κοπάδια της Τυνησίας έχουν μειωθεί κατά 30% το 2022. Προς το παρόν, το κράτος αρκέστηκε, στον οικονομικό νόμο του 2023, στην άρση των δασμών στις εισαγωγές γάλακτος σε σκόνη, με κίνδυνο όμως να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην τοπική παραγωγή. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Kais Saied που κατηγορεί αγνώστους «κερδοσκόπους» για τα προβλήματα του κλάδου δεν φαίνεται να καθησύχασαν τους κτηνοτρόφους.

Για την UTAP, η λύση θα ήταν «μια μεταβλητή τιμή» που θα εφαρμόζεται από το κράτος στις αγορές γάλακτος και η οποία θα κυμαίνεται ανάλογα με τις τιμές των ζωοτροφών. Επιπλέον θα ήταν απαραίτητο να βοηθηθούν οι αγρότες στην παραγωγή φρέσκιας χορτονομής, να υπάρξει στρατηγική για την επανεπεξεργασία των λυμάτων και να υποστηριχθούν στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

Το γάλα είναι μόνο ένα από τα προϊόντα που πλήττονται από σποραδικές ελλείψεις τους τελευταίους μήνες, μαζί με τον καφέ, τη ζάχαρη ή το λάδι. Η έλλειψη ρευστότητας του τυνησιακού κράτους, το οποίο έχει μονοπώλιο στην προμήθεια επιδοτούμενων βασικών προϊόντων είναι επίσης μια εκ των αιτιών. Αυτές οι δυσκολίες επιδεινώνονται από την ξηρασία που μαστίζει την Τυνησία, με τα φράγματα να γεμίζουν το πολύ 30%, σύμφωνα με την UTAP. Τρία χρόνια ξηρασίας έχουν στερέψει τις δεξαμενές της Τυνησίας, απειλώντας τις σοδειές που είναι κρίσιμες για την οικονομία της χώρας και ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές του νερού για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 μόνο 110 εκατ. κυβικά μέτρα βροχής έπεσαν στην Τυνησία, περίπου το ένα πέμπτο της κανονικής ποσότητας, και αξιωματούχοι του συνδικάτου των αγροτών προειδοποιούν ότι οι καλλιέργειες σιτηρών θα υποφέρουν - επιτείνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα εφοδιασμού τροφίμων.

Καθώς αντιμετωπίζει τόσο τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα όσο και την ανάγκη μείωσης της υπερβολικής κατανάλωσης, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές στους λογαριασμούς νερού με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να μετακυλίονται στους χρήστες με βαριά κατανάλωση και στους εύρωστους τομείς της οικονομίας. Όλα αυτά όμως τα μέτρα έχουν αυξήσει τις τιμές των λαχανικών, συμβάλλοντας στον πληθωρισμό άνω του 10% τον περασμένο μήνα και προκαλώντας την οργή του κοινού απέναντι στον Πρόεδρο Kais Saied και την κυβέρνηση.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov