Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Απώλεια Επενδυτικής Βαθμίδας και Λέσχη Παρισίων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 09/02/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου η Moody’s υποβάθμισε σε Caa2 από Caa1 τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων τραπεζικών καταθέσεων των Amen Bank ("Amen"), Banque de Tunisie ("BdT"), Banque Internationale Arabe de Tunisie ("BIAT") και Tunisian Banking Company ("STB"). Αυτές είναι οι τράπεζες που έχουν δανείσει στο Δημόσιο υπερβολικά ποσά διακινδυνεύοντας πλέον τους ισολογισμούς τους. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας του κράτους συνεπάγεται σοβαρές δυσκολίες για αυτές τις τράπεζες, καθώς και για όλες τις άλλες τράπεζες στην Τυνησία, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να δανείσουν στο κράτος, είτε σε δηνάρια είτε σε ξένο νόμισμα. Σημειώνεται σχετικά ότι το 2022 το Δημόσιο δεν τίμησε καμία λήξη του εσωτερικού χρέους, σε δηνάρια και σε ξένα νομίσματα. Όλα έχουν αναβληθεί, μερικές φορές έως και το 2033.

Η Τυνησία κατατάχθηκε στο 8ο επίπεδο το 2010 (Investment grade) και τώρα έχει υποβιβαστεί στο 18ο επίπεδο, δηλαδή έχει υποστεί 10 διαδοχικές αναθεωρήσεις στη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Εάν η Τυνησία πέσει άλλη μια βαθμίδα (Caa3) σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.

Ο κύριος λόγος της υποβάθμισης της αξιολόγησης για τις Amen, BdT, BIAT και STB είναι οι συνεχώς αβέβαιες συνθήκες λειτουργίας στη χώρα, που επιδεινώνονται από την απουσία μέχρι σήμερα ολοκληρωμένου πακέτου χρηματοδότησης για την κάλυψη των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί, παρά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού τον Οκτώβριο του 2022, επιδεινώνοντας μια ήδη επισφαλή θέση χρηματοδότησης και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην επάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τυνησίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η άμεση έκθεση της κυβέρνησης των τυνησιακών τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, η οποία έχει αυξηθεί σε περίπου 57% ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων από τον Αύγουστο του 2022 και εκθέτει τις τράπεζες σε αυξανόμενο κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων και φερεγγυότητας.

Μια από τις λίγες πλέον διαθέσιμες επιλογές για την Κυβέρνηση της Τυνησίας φαίνεται να είναι η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της και η επίσκεψη στη Λέσχη των Παρισίων. Μια τέτοια προοπτική διαφάνηκε με την πρόσφατη συνάντηση της Πρωθυπουργού Najla Bouden με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας Emmanuel Moulin ο οποίος προεδρεύει της εν λόγω Λέσχης. Ωστόσο ίσως αυτό να μην είναι αρκετό γιατί η ανάλυση της σύνθεσης του εξωτερικού χρέους της Τυνησίας φανερώνει ότι το διμερές χρέος της είναι μόλις το 17.9% του συνολικού χρέους (το 17% απέναντι στα κράτη-μέλη της Λέσχης). Αυτό το χρέος το διακρατούν κυρίως η Γαλλία (24.9%), η Γερμανία (19.2%) και η Σαουδική Αραβία (16%).

Από την άλλη πλευρά το χρέος απέναντι σε πολυμερείς θεσμούς αντιπροσωπεύει το 57,5% του συνολικού εξωτερικού χρέους. Αντιστοίχως, το χρέος προς τους πολυμερείς δανειστές ανήκει σε τρεις κύριους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), οι οποίες καλύπτουν περίπου το 76,9% του πολυμερούς χρέους.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov