Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνέδριο Ενέργειας με θέμα “Energy challenges towards transition and sustainability” (Τίρανα, ξενοδοχείο Marriott, 10.3.2023)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 15/03/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο:

 Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10.3.2023, στα Τίρανα (Marriott Hotel), από την Ένωση Ξένων Επενδυτών Αλβανίας (Foreign Investors Association of Albania/FIAA) σε συνεργασία με το Α/Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, συνέδριο με θέμα " Energy challenges towards transition and sustainability”. 

Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι Πρεσβειών στην Αλβανία, στελέχη διεθνών οργανισμών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα σε Αλβανία, Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. 

Από τα διαμειφθέντα συγκρατούνται τα κάτωθι:

-Η Αλβανίδα Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας κα Belinda Balluku ανέφερε ότι το Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ALPEX αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία 31 Μαρτίου τ.έ. για την Αλβανία ενώ η πλατφόρμα εμπορίας ενέργειας για το Κόσοβο θα είναι λειτουργική εντός Ιουνίου τ.έ.. Με το ALPEX, σύμφωνα με την Υπουργό, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός στον ενεργειακό τομέα, ενώ, παράλληλα, θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας. Επιπρόσθετα, το ALPEX θα ενθαρρύνει νέες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο και την Αλβανία, καθώς και την αποτελεσματικότερη χρήση των υφιστάμενων πηγών ενέργειας και στις δύο χώρες.

Κατά την ομιλία της, η κα Balluku σημείωσε ότι, για το 2022, η ζήτηση για ιδιωτικές επενδύσεις στο τομέα ενέργειας υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, καθώς και ότι εντός του 2022 εγκρίθηκαν έργα ισχύος 300 MW/ώρες, ενώ, παράλληλα, η α/κυβέρνηση επεξεργάζεται 55 αιτήματα για παραγωγική ισχύ 1,7 GW.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην εθνική ενεργειακή στρατηγική της χώρας για διαφοροποίηση του ενεργειακού της μίγματος (το οποίο μέχρι στιγμής είναι κατά περίπου 95% παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας), έτσι ώστε η Αλβανία να καταστεί χώρα-εξαγωγέας ενέργειας μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Αλβανία σε ΑΠΕ, πλην υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, ενημέρωσε ότι η α/κυβέρνηση κατάφερε τη μείωση απωλειών δικτύου κατά 19,6%.

- Οι συμμετέχοντες στις επιμέρους συνεδρίες ανέδειξαν ως βασικές προκλήσεις του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία τα εξής:

  1.  Ανάγκη ενδυνάμωσης θεσμικού πλαισίου,
  2. επιτάχυνση της μετάβασης σε λύσεις καθαρής ενέργειας για το περιβάλλον,
  3. διαφοροποίηση ενεργειακού μίγματος,
  4. μείωση συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ιδίως από δημόσιο τομέα,
  5. διενέργεια ανοικτών και διαφανών διαγωνισμών για ενεργειακά έργα,
  6. άμεση έναρξη λειτουργίας του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ALPEX,
  7. βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και επίτευξη εφοδιαστικής ασφάλειας,
  8. απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας,
  9. επίλυση των προβλημάτων χρήσης γης,
  10. αντιμετώπιση γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις,
  11. βελτίωση των υποδομών μετάδοσης και διανομής ενέργειας για μείωση απωλειών, και
  12. επιτάχυνση έργων διασυνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι Ε. Επιτροπής, Παγκόσμιας Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD, κατά τις παρουσιάσεις τους, αναφέρθηκαν στην Αλβανία ως παράδειγμα προς μίμηση καθώς το ποσοστό ΑΠΕ αγγίζει το 95% (ακόμα και αν είναι κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια) ενώ και οι επενδύσεις στο ενεργειακό τομέα είναι αρκετά υψηλές συγκριτικά με άλλες χώρες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η προσπάθεια ευθυγράμμισης του θεσμικού πλαισίου της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για ΑΠΕ εγκρίθηκε από το Αλβανικό Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται υπό διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Α/Βουλή εντός του επόμενου μήνα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov