Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδύσεις στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πορτογαλία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 28/04/2023
Συναπτόμενο αρχείο: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ pt.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο:

ΘΕΜΑ: Επενδύσεις στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πορτογαλία

Ο π/Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Duarte Cordeiro, ανακοίνωσε πρόσφατα, ενώπιον  του π/Κοινοβουλίου ότι η χώρα πρόκειται να προσελκύσει, έως το 2030, επενδύσεις άνω των 60 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του πορτογαλικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο Υπουργό, η επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNEC) συνεπάγεται, έως το 2030, την αύξηση της αιολικής παραγωγικής δυναμικότητας στην ξηρά κατά 3,4 γιγαβάτ (GW), με επενδύσεις 3 έως 3,5 δισ ευρώ. Στην ηλιακή ενέργεια, θα χρειασθεί να εγκατασταθούν 6,4 GW, με επενδύσεις αξίας 4,3 έως 4,7 δισ. ευρώ. Στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η εγκατάσταση ισχύος 10 GW εκτιμάται ότι θα φέρει επενδύσεις 30 έως 40 δισ. ευρώ, ενώ στα έργα πράσινου υδρογόνου, αναμένονται  επενδύσεις 7 έως 9 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν ήδη εγκριθεί επενδύσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα πραγματοποιηθούν έως το 2026.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Duarte Cordeiro τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι τρεις δημοπρασίες ηλιακής ενέργειας (δύο από αυτές για συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που πραγματοποιήθηκαν το 2019 και το 2020 και μια τρίτη, μόνο για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ταμιευτήρες φραγμάτων) καταδεικνύει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κεφάλαια που θα λάβει η Πορτογαλία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REpowerEU, ο κ. Duarte Cordeiro απάντησε ότι θα είναι περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ και ότι η κατανομή ανά περιοχές εξακολουθεί να αξιολογείται από την κυβέρνηση, αν και είναι ήδη βέβαιο ότι μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί για την ενίσχυση της στήριξης των νοικοκυριών για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση.

            Εταιρείες όπως η δανική Orsted, οι νορβηγικές Aker και Equinor, η γαλλική TotalEnergies και η ισπανική Repsol προσβλέπουν στη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που επιθυμεί να διεξαγάγει η πορτογαλική κυβέρνηση εντός του έτους. Το ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Πορτογαλία έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα περισσότερο από ορισμένους ομίλους: η γερμανική BayWa  επιθυμεί να επενδύσει 2 δισ. ευρώ σε ένα πάρκο 0,6 GW στα ανοιχτά της Viana do Castelo και η δανική Copenhagen Offshore Partners έχει προγραμματίσει έργο αξίας 8 δισ. ευρώ για εγκατάσταση 2 GW στα ανοιχτά της Figueira da Foz.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας Wind Europe, κ. Giles Dickson, η Πορτογαλία έχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της και της καλής ταχύτητας ανέμου. Ο επικεφαλής της Wind Europe τόνισε στην έγκριτη π/εφημερίδα Expresso, την ευκαιρία που έχει η χώρα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισόδημα μεταξύ των πορτογαλικών εταιρειών και δήμων, αλλά, παράλληλα, προειδοποίησε ότι για να κατασκευάσει τα προγραμματισμένα 10 GW, η Πορτογαλία πρέπει να εξασφαλίσει γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης και να επενδύσει στην αλυσίδα αξίας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (εργοστάσια, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, λιμάνια, πλοία και συνδέσεις με το δίκτυο).

Η Δανία είναi μία από τις χώρες των οποίων οι εταιρείες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χάρη στις ευκαιρίες του πορτογαλικού ενεργειακού τομέα, μέσω εταιρειών ενέργειας (όπως η Orsted), επενδυτικών κεφαλαίων (όπως η Copenhagen Offshore Partners) ή κατασκευαστών στροβίλων (όπως η Vestas). Η πρέσβης της Δανίας στην Πορτογαλία, κα Maria Tarp, σε συνέντευξή της στην Expresso αναγνώρισε ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της χώρας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υδρογόνο και την ηλιακή ενέργεια έχουν προσελκύσει αρκετές δανικές εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι η Πορτογαλία έχει όλες τις απαραίτητες γεωγραφικές συνθήκες για να απορροφήσει τις επιτυχημένες δανικές λύσεις. Τόνισε, όμως, και αυτή με τη σειρά της, ότι το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η Πορτογαλία να επιταχύνει την πρόοδο των έργων και να εγγυηθεί τις καλύτερες νομικές συνθήκες και προϋποθέσεις αδειοδότησης για την υλοποίηση των επενδύσεων.

           

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov