Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ανακοίνωση 2ης δέσμης οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων από τον Πρόεδρο κ. Ε. Μακρόν
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 18/01/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Ο Γάλλος Πρόεδρος, κ. Ε.Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, ανακοίνωσε μία σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων επιχειρώντας να δώσει νέα δυναμική στη δεύτερη πενταετία της θητείας του, θυμίζοντας σε πολλούς την πολιτική κατά την αρχή της πρώτης θητείας του Προέδρου, γνωστή και ως «Μακρονισμός».

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, μετά από εξίμισι χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της Γαλλίας, η χώρα έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της και είναι σε θέση να προχωρήσει περαιτέρω σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο παρόν για τους Γάλλους, και προπάντων για ένα καλύτερο μέλλον. Σκοπός είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε «η Γαλλία να γίνει πιο δυνατή και πιο δίκαιη».

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο του προγράμματός του, δηλαδή να γίνει η Γαλλία πιο δυνατή, αναγκαίο βήμα θεωρείται η οικονομική ανάκαμψη και η άρση των εμποδίων στην καινοτομία και τη δίκαιη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, και μάλιστα η αποκατάσταση της πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2027. Ειδικότερα, ο Μακρόν επιθυμεί να εισαγάγει μία αναθεωρημένη εκδοχή των μέτρων που είχε προτείνει το 2017, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία, να βελτιωθούν τα ποσοστά απασχόλησης, να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να αυξηθεί ο πλούτος για τους Γάλλους.

Άλλη μία ρύθμιση που εισηγείται ο Πρόεδρος Μακρόν είναι η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Δεδομένου ότι τα ποσοστά νέων γεννήσεων σημείωσαν μείωση κατά την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο μέτρα. Από τη μια πλευρά, την καθιέρωση της «άδειας τοκετού» για έξι μήνες που θα ισχύει και για τους δύο γονείς και θα συνοδεύεται από σχετικό επίδομα, και από την άλλη πλευρά, μέτρα κατά της υπογονιμότητας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, δηλαδή μία δίκαιη Γαλλία, ο Μακρόν τόνισε τον καταλυτικό ρόλο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 100 σχολεία η χρήση ενιαίας περιβολής για τους μαθητές, η οποία θα γενικευθεί μέχρι το 2026, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες. Παράλληλα, επεσήμανε την επιδίωξη να στηριχθούν έμπρακτα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή μέχρι το 2025 ειδικών μέτρων που θα αφορούν την απευθείας σύνδεση μισθών και κοινωνικο-οικονομικών επιδομάτων. Στον ίδιο άξονα κινείται και η προαναγγελθείσα μείωση των φόρων κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μεσαία κοινωνική τάξη.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον τομέα της δημόσιας διοίκησης έχουν προβλεφθεί αφενός ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανσή της και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αφετέρου μισθολογικές αυξήσεις όχι μόνο με βάση την αρχαιότητα του υπαλλήλου, αλλά και με βάση την επίδοση.

Τέλος, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα μέτρα για την καταπολέμηση των προβλημάτων στο σύστημα υγείας και ειδικότερα, αφενός στη νομιμοποίηση των γιατρών από χώρες της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου στο διπλασιασμό της κατ’ ελάχιστον συνδρομής στα φάρμακα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov