Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μείωση εμπορικού ελλείμματος της Γαλλίας το 2023
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 13/02/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με στατιτστικά στοιχεία των γαλλικών τελωνείων, το γαλλικό εμπορικό έλλειμμα το εν θέματι έτος άγγιξε τα 99,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 163 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών της χώρας ανήλθαν σε 731 δισ. ευρώ (-7,1% σε σχέση με το 2022), ένανατι 607,3 δισ. ευρώ (+1,5% σε σχέση με το 2022). Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές έφτασαν τα 607 δισ.ευρώ (+1,5% σε σχέση με το 2022), έναντι 594,5 δισ. ευρώ το 2022.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανταλλαγές υπηρεσιών (κυρίως χρηματοοικονομικές, τουρισμού και υπηρεσίες μεταφορών).

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην μείωση των τιμών εισαγωγής του υδρογονανθράκων στη χώρα, όπως και στην επανεκκίνηση εξαγωγών ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.

Υπογραμμίζεται ότι η Γαλλία παραμένει, μακράν, η χώρα της ευρωζώνης με το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, παρά τις δυσκολίες της, συνεχίζει να παρουσιάζει εμπορικό πλεόνασμα που έφτασε τα 210 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εξωτερικό ισοζύγιο της Γαλλίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2019, το έτος που προηγήθηκε της πανδημίας του Covid, όταν το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 59 δισ. ευρώ.

Η επιδείνωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του λογαριασμού ενέργειας. Αυτός έφτασε τα 69 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 45 δισ. το 2019. Αν και οι τιμές των υδρογονανθράκων μειώθηκαν το 2023, δεν επέστρεψαν στα προ του Covid επίπεδά τους.

Σημαντικός λόγος επίσης ήταν το εμπορικό έλλειμμα στις ανταλλαγές οχημάτων. Εν λόγω κλάδος, προβληματικός ήδη από το 2008, εμφάνισε έλλειμμα 23,8 δισ. ευρώ το 2023. Επισημαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023, το ένα τρίτο των αυτοκινήτων που εισήχθησαν στη Γαλλία ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Από το 2021, η Γαλλία έχει εισάγει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα απ’ όσα παράγει. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι Γάλλοι αγόρασαν 140.000 ηλεκτρικά οχήματα που παρήχθησαν στο εξωτερικό και μόνο 40.000 που παρήχθησαν στη Γαλλία. Επιπλέον, οι εισαγωγές από την Κίνα τετραπλασιάστηκαν σε μόλις ένα χρόνο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, αυτές συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται. Αυτός ο τομέας κατέγραψε έλλειμμα σχεδόν 20 δισ. ευρώ το 2023, σε σύγκριση με 17 δισ. ευρώ το 2019. Από την πλευρά της, ο αγροδιατροφικός τομέας είδε το εμπορικό του ισοζύγιο να μειώνεται κατά περίπου 2 δισ. ευρώ μεταξύ 2019 και 2023. Όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, το εμπορικό τους πλεόνασμα έχει σχεδόν εξατμιστεί μετά τον Covid και οι εισαγωγές πλέον φαρμάκων στη χώρα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Eυτυχώς για την γαλλική οικονομία, ο τομέας της αεροναυπηγικής που αποτελεί και την αιχμή δόρατός της έχει επιστρέψει περίπου στα επίπεδα του 2019, εμφανίζοντας πλεόνασμα ύψους 30,8 δισ. ευρώ, ή ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από τον Covid. Θετικό ισοζύγιο κατέγραψε και ο τομέας των προίόντων πολυτελείας, στα οποία η Γαλλία κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, τα αρώματα και τα καλλυντικά δημιούργησαν εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ πέρυσι που άγγιξε τα 16,4 δισ. ευρώ. Ομοίως, οι εξαγωγές δέρματος, αποσκευών και υποδημάτων ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά 4,6 δισ. ευρώ.

Aπό την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι η αδυναμία του γαλλικού εξωτερικού εμπορίου σε βιομηχανικά προϊόντα, αντανακλά μια διαρθρωτική έλλειψη ανταγωνιστικότητας βιομηχανικής βάσης, η οποία θέτει μια πραγματική πρόκληση για την προσπάθεια εκβιομηχάνισης της χώρας και την αναζήτηση βιομηχανικής κυριαρχίας.

Τέλος, αναφέρεται ότι πρόσφατα το γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας γνωστοποίησε πως το 2023, η Γαλλία διένειμε πρί τα 20 δισ. ευρώ -υπό την μορφή εξαγωγικών πιστώσεων-προς υποστήριξη των γαλλικών μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων (Μ.Μ.Ε.), για δραστηριοποίηση τους στις αλλοδαπές αγορές,. Στόχος του ανωτέρω Υπουργείου είναι η δημιουργία συνολικώς 200.000 εξαγωγικών επιχειρήσεων έως το έτος 2030, έναντι 146.000 εταιρειών που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα σήμερα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov