Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

10η Σύνοδος του Διαλόγου Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση (Berlin Energy Transition Dialogue, 19-20.03)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 27/03/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
Κείμενο:

Με συνεργασία των γερμανικών Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας/Κλίματος πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο ετήσιος Διάλογος του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση (BΕTD 2024, 19-20 Mαρτίου) με θέμα: “AcceleratingtheGlobalEnergyTransition”. Στο 10ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί και Υψηλοί Αξιωματούχοι από 75+ χώρες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών φορέων και της ΚτΠ, ήτοι περίπου 2000 συμμετοχές από 100 χώρες.

Στο επίκεντρο του φετινού BETDβρέθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για υλοποίηση των στόχων της COP28 σχετικά με τον τριπλασιασμό της παραγωγής ΑΠΕ και τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και οι χρηματοδοτήσεις και οι υποδομές που απαιτούνται για επίτευξη των εν λόγω στόχων.

Ανοίγοντας τις εργασίες του BETD, η γ/ΥΠΕΞΑ. Baerbock/Πράσινοι θέλησε να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της Ενεργειακής Μετάβασης (Energiewende) που έχει εξαγγείλει η Γερμανική Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «πέρυσι εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως 50% περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συγκριτικά με το 2022». Συμπλήρωσε δε ότι «το μήνυμα στην COP28  ήταν ξεκάθαρο: η εποχή των ορυκτών καυσίμων φτάνει στο τέλος της». Ωστόσο, «η επέκταση των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο στην Αφρική 600 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Συνεπώς, για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας».

Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας / Κλίματος R. Habeck/Πράσινοι υποστήριξε πως «από το πρώτο BETD το 2015, η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και εμείς στη Γερμανία έχουμε αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλ. ενέργειας σε πάνω από 50%». Ο κ. Habeck σημείωσε πως «η διεθνής κοινότητα καθόρισε στην COP28 που πρέπει να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια: για να υλοποιήσουμε με επιτυχία τους παγκόσμιους στόχους μέχρι το 2030 πρέπει να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία και κάθε χώρα να συνεισφέρει τα δυνατά της σημεία και την τεχνογνωσία της. Η Γερμανία προωθεί ενεργά αυτή τη συνεργασία με διμερείς εταιρικές σχέσεις για το κλίμα, την ενέργεια και το νερό με περισσότερες από 30 χώρες-εταίρους.»

Αντιδράσεις προκάλεσε η αποστροφή Habeck ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίσθηκε και ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι ασφαλής από κάθε άποψη», ότι η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εισάγει από το εξωτερικό 90% ορυκτών καυσίμων της [ο στόχος είναι μειωθεί ποσοστό στο 30%] αλλά πλέον οι εν λόγω εισαγωγές  πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, οι γ/αποθήκες φ/α είναι γεμάτες και τιμές έχουν επανέλθει στα προ Φεβρουαρίου 2022 επίπεδα. Αντικρούοντας τον κ.Habeck, o Δ. Σύμβουλος γ/Ένωσης Χημικών Βιομηχανιών (VCI), Dr. Entrup τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τέλος της κρίσης» καθώς «η τιμή ηλ. ενέργειας για τις γερμανικές βιομηχανίες είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι σε ΗΠΑ και περίπου 75% υψηλότερη από Κίνα ή Γαλλία».

Τη 2η μέρα η Κοινοβ. Υφυπουργός Οικ. Συνεργασίας/Ανάπτυξης, B. Köfler/SPDμίλησε για τις διεθνείς συνεργασίες της Γερμανίας στον τομέα πράσινου υδρογόνου και υπογράμμισε ότι εν λόγω συνεργασίες πρέπει εδραιωθούν σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με στόχο την ενίσχυση τοπικών αλυσίδων αξίας: ανέφερε  χαρακτηριστικά τα παραδείγματα «Συμμαχίας για το Υδρογόνο Γερμανίας – Μαρόκου» με από κοινού ανάπτυξη της πρώτης μεγάλης κλίμακας μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Αφρική [η γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW) χρηματοδοτεί το έργο με € 300 εκ.], και Γερμανίας – Βραζιλίας για δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής υδρογόνου σε Ν. Αμερική.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov