Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Ημερομηνία: 01/08/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μπανγκόκ (Αρμοδιότητα και για Καμπότζη και Μυανμάρ)
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΜΠΑΝΓΚΟΚ
Κείμενο: Η Ταϊλάνδη αποτελεί μια σχετικά ανεπτυγμένη χώρα (newly industrialized country), βασισμένη στις αρχές της οικονομίας της αγοράς, με καλές υποδομές και οικονομικά φιλελεύθερο καθεστώς.
Από το 1985 και για μια δεκαετία (1985-1995), η χώρα αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξης του 9% σε ετήσια βάση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη πίεση στο Μπάτ, που με την σειρά του οδήγησε σε αποσταθεροποίηση του οικονομικού τομέα. Το 1997 η Κυβέρνηση αναγκάστηκε, κατόπιν παρότρυνσης από το Δ.Ν.Τ., να υιοθετήσει την ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος, οδηγώντας την χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας στην μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1998 η χώρα προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο τραπεζοπιστωτικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να ορθοποδήσει. Το 2002 η χώρα είχε ήδη συνέλθει από την Ασιατική κρίση του 97-98 και το 2002-2004 αποτελούσε μια από της πρώτες παγκοσμίως σε ρυθμούς αύξησης ΑΕΠ. Ενισχυμένη από την αύξηση της κατανάλωσης και τους υψηλούς εξαγωγικούς ρυθμούς, η οικονομία της Ταϊλάνδης αυξήθηκε κατά 7.0% το 2003, 6.3% το 2004, 4.5% το 2005 και 5.0% το 2006 παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, υποβοηθούμενη από την ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας αλλά και τα προγράμματα στήριξης της ζήτησης από τον Πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra.
Οι τϊιλανδέζικες εξαγωγές το 2007 ξεπέρασαν τα 151,1 δις δολάρια ΗΠΑ και περιλαμβάνουν τόσο αγροτικά προϊόντα (η χώρα είναι πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή ρυζιού), όσο και βιομηχανικά αγαθά, κυρίως Κορεατικών και Ιαπωνικών εταιρειών, που έχουν ιδρύσει παραρτήματά τους στην Ταϊλάνδη σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το συγκριτικά φθηνότερο εργατικό της δυναμικό.
Ο τουρισμός συμμετέχει έμμεσα και άμεσα κατά 10% (2007) στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, ενώ οι ξένες επενδύσεις και οι ξένοι που διαμένουν μόνιμα στην χώρα συνεισφέρουν επίσης σημαντικά στην μεγέθυνσή του. Η χώρα έχει συνάψει συμφωνίες προτιμησιακού καθεστώτος με σειρά χωρών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το Δεκέμβριο του 2004 παλιρροϊκό κύμα ( tsunami) σκότωσε 5.400 ανθρώπους επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, με μεγάλης έκτασης καταστροφές σε δημόσιες υποδομές και τουριστικά ακίνητα.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2006 έπαυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Thaksin και εγκατέστησε προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον τέως Α/ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ και μέλος του Συμβουλίου του Στέμματος Στρατηγό Surayud και Α/Π Κυβέρνησης τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Η επιβολή, τον Δεκέμβριο του 2006, της υποχρεωτικής κατακράτησης του 30% των εισαγόμενων κεφαλαίων, καθώς και οι προτεινόμενες αλλαγές στην νομοθεσία που αφορά τις ξένες επενδύσεις, τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Τον Δεκέμβριο του 2006, το Συμβούλιο Επενδύσεων (Thai Board of Investment) ανακοίνωσε πτώση των προτεινόμενων επενδύσεων κατά 27%. Για το λόγο αυτό, η οικονομική ανάπτυξη του 2007 οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο των εξαγωγών, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι εξαγωγείς, εξαιτίας της ανόδου του ταϊλανδικού Μπάτ σε σχέση με το δολάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν για το 2006 και 2007 σε επίπεδα ρεκόρ κατά 17% και 18.1% αντίστοιχα, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Το εργατικό δυναμικό απασχολείται πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα (49%) και στις υπηρεσίες (37%). Όμως είναι ο δευτερογενής τομέας και οι υπηρεσίες που συνεισφέρουν εξίσου από 45% του ΑΕΠ (2007) με τον αγροτικό τομέα να συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov