Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμμετοχή σε Περιφερειακές και Διεθνείς Συμφωνίες
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Ημερομηνία: 22/08/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μπανγκόκ (Αρμοδιότητα και για Καμπότζη και Μυανμάρ)
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΜΠΑΝΓΚΟΚ
Κείμενο: Συμμετοχή σε Περιφερειακές και Διεθνείς Συμφωνίες

Η Ταϊλάνδη είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει σε διάφορους εποπτευόμενους Οργανισμούς του .
Η χώρα είναι μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Αναπτύξεως, της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κα. Συμμετέχει επίσης σε μεγάλο αριθμό Οργανώσεων Περιφερειακής Συνεργασίας, όπως το ΑSEAN και στην ASEAN Free Trade Area.


ΚΥΡΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
(Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου )
Διμερές Εμπόριο (δις δολ ΗΠΑ ) ΤΟ 2007 και % ετήσια μεταβολή.2006-2007

Χώρα Εξαγωγές Μεταβολή Εισαγωγές Μεταβολή Έναρξη Συμφωνίας
Κίνα* 14..85 26.6 16.23 19.30 Ιαν 1/04
Ινδία** 2.66 47 2.07 27.77 Σεπτ 1/04
Αυστραλία 5.73 31.7 101.3 3.81 Ιαν 1/05
Ν. Ζηλανδία 0.61 17.1 0.41 28.34 Ιουλ 1/05

* Μηδενικοί δασμοί για κατηγορίες τροφίμων ** Μηδενικοί δασμοί για 82 κατηγορίες προϊόντων
Πηγή: Υπουργείο Εμπορίου


Η Ταϊλάνδη, την παρούσα χρονική στιγμή, διαπραγματεύεται διμερείς Εμπορικές Συμφωνίες με επτά κράτη και συνασπισμούς κρατών. Ανάμεσα τους η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Περού, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελευθέρου Εμπορίου (European Free Trade Association) καθώς και η Πρωτοβουλία της Βεγγάζης για Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (BIMSTEC-Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation).
Αν και μέχρι τις αρχές του 2008, λόγω της πολιτικής κατάστασης, υπήρχε απροθυμία εκ μέρους των ξένων Κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε περαιτέρω συζητήσεις αναμένοντας την επιστροφή της χώρας στην δημοκρατική ομαλότητα, με την έλευση της νέας Κυβέρνησης αναμένεται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όμως, από οικονομικούς κύκλους αμφισβητείται η δυνατότητα της παρούσας Κυβέρνησης να προβεί σε συμφωνίες που κατά τεκμήριο θα περιέχουν και αρνητικά σημεία για επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας.
Οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (Free Trade Agreements) αποτελούν θέμα ευρύτατων συζητήσεων ήδη από το 2003, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Thaksin Shinawatra συμφώνησε σε έναρξη διαπραγματεύσεων για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ. Εκτός των ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη έχει υπογράψει περιορισμένες Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, ένα αρχικό πλαίσιο με την Ινδία και μια ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Αυστραλία. Τον Απρίλιο του 2005 η χώρα σύναψε αντίστοιχη συμφωνία και με την Νέα Ζηλανδία.
Οι εν ισχύι υπάρχουσες Συμφωνίες είναι μόλις δύο και αφορούν την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, ενώ από μέρους της Ε.Ε και της Χιλής έχει εκδηλωθεί η επιθυμία για την το συντομότερο δυνατό επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανεπίσημα την άποψη ότι ορισμένα μέρη των Συμφωνιών πρέπει να αναθεωρηθούν, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους κανόνες που διέπουν τον καθορισμό της χώρας προέλευσης και την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα στον φαρμακευτικό κλάδο. Φυσικά πρόκειται για κανόνες που συναντούν την αντίδραση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες βλέπουν ανάλογες κινήσεις ως προσπάθειες ποδηγέτησής τους από τις πολυεθνικές εταιρείες που δεσπόζουν σε συγκεκριμένους κλάδους.
Το 2007 η χώρα συμμετείχε στους κάτωθι οργανισμούς: APEC, APT, ARF, AsDB, ASEAN, BIMSTEC, BIS, CP, EAS, FAO, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt (signatory), ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITU, ITUC, MIGA, NAM, OAS (observer), OIC (observer), ONUB, OPCW, OSCE (partner), PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNMIS, UNWTO, UPU, WCL, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov