Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΒΙΕΝΝΗΣ 2013
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΙΑ
Ημερομηνία: 12/07/2013
Συναπτόμενο αρχείο: rad71DB7ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΒΙΕΝΝΗΣ 2013.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βιέννης
Κείμενο:

ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΒΙΕΝΝΗΣ 2013
(τελευταία ενημέρωση 3.4.2013)

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Α. Γενικά Στοιχεία - Κατάσταση αυστριακής οικονομίας – Προβλέψεις

H Αυστρία, διαθέτουσα πολύ ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς και υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης, είναι στενά συνδεδεμένη με άλλες οικονομίες της ΕΕ και, κυρίως, τη γερμανική. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου τομέα υπηρεσιών (69% ΑΕΠ), έναν υγιή βιομηχανικό τομέα (29,8% ΑΕΠ) και ένα μικρό αγροτικό τομέα (1,5% ΑΕΠ) με μεγάλη ανάπτυξη.
Μετά την ύφεση του 2009, η οικονομία εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, κατά 2,2% το 2010 και 2,7% το 2011. Οι εκτιμήσεις για το 2012 αναφέρονται σε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% και οι προβλέψεις για το 2013 σε 0,8%, λόγω της αδύναμης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές-εταίρους της Αυστρίας και της χαμηλότερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εν μέσω κρίσης στην ευρωζώνη. Μοχλός της ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι οι εξαγωγές προς τη Γερμανία, με τις γερμανικές εταιρίες να απευθύνονται και πάλι στις αυστριακές επιχειρήσεις για εξαρτήματα μηχανών και άλλες προμήθειες (κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη βιομηχανία χημικών). Η επενδυτική άνθηση, κυρίως, στην Ασία, από την οποία επωφελείται σημαντικά η γερμανική εξαγωγική οικονομία, ωφελεί έμμεσα και τους προμηθευτές των γερμανών εξαγωγέων, τις αυστριακές επιχειρήσεις. Οι αυστριακές εξαγωγές προς τη Γερμανία αποτελούν, άλλωστε, το 45% των αυστριακών εξαγωγών προϊόντων. Η ανάκαμψη της Γερμανίας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της αυστριακής βιομηχανικής παραγωγής το 2010 και το 2011, αλλά σε μόλις 1,7% το 2012. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός τομέας της χώρας χαρακτηρίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα υψηλής εξειδίκευσης, γεγονός το οποίο εγγυάται τη βιωσιμότητα της αυστριακής βιομηχανίας στο μέλλον.
Μετά την αύξηση κατά 2,2%, το 2010, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,9% το 2011 και μόλις 0,2% το 2012, παρά το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από χαμηλή ανεργία και πραγματική αύξηση μισθών. Αναμένεται ότι οι καταναλωτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί και το τρέχον έτος, κατά το οποίο προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5%. Η ανάπτυξη στις επενδύσεις παγίων μειώθηκε από 6,3% το 2011 σε 1,5% το 2012 (με προβλέψεις για 1,8% το 2013).
Αντανακλώντας την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 3,3%, το 2011, σε 2,6% το 2012, παραμένοντας, όμως, αισθητά υψηλότερος από τα επίπεδα του 2010 (1,9%). Η αύξηση των τιμών συνδέεται, κατά μεγάλο μέρος, με την αύξηση των τιμών των ακινήτων και το κόστος των καυσίμων και των τροφίμων. Για το 2013, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 2,3%.
Ως προς την ανεργία, η Αυστρία εξακολουθεί να παρουσιάζει τον χαμηλότερο δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα υποδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ ήτοι 4,3%, για όλο το 2012, ενώ προβλέπεται ελαφρά μείωση ή διατήρησή της στα ίδια επίπεδα, το 2013.
Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Αυστρία παρουσιάζει, τα τελευταία χρόνια, ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο (-7,3 δισ. ευρώ το 2012), αλλά αυτό αντισταθμίζεται, με το παραπάνω, από το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών (+12,9 δισ. ευρώ το 2012 - τουρισμός, κυρίως, αλλά και χρηματοπιστωτικός τομέας). Το εμπορικό έλλειμμα της Αυστρίας προβλέπεται ότι θα βαίνει μειούμενο, το επόμενο διάστημα, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται αύξηση στο ισοζύγιο υπηρεσιών της, έτσι ώστε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να συνεχίσει να παρουσιάζει αξιόλογο θετικό αποτέλεσμα (περί το +2,6% του ΑΕΠ ετησίως για το 2013 και +2,3% για το 2014).
Ας σημειωθεί ότι, παρά το εμπορικό έλλειμμα, οι αυστριακές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5,4%, το 2012, ανερχόμενες σε 128,8 δισ. ευρώ το 2012. Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας είναι η διαφοροποίησή τους σε περιοχές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την οποία κατευθύνεται, προς το παρόν, το 83% των εξαγωγών της Αυστρίας (με κύριους εμπορικούς εταίρους τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία). Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας, Οικογένειας και Νέας Γενιάς έχει διαθέσει 35 εκατομμύρια ευρώ στην Υπηρεσία Εξωτερικού Εμπορίου του Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (WKO) για την εκστρατεία του ´go international´, με την οποία παρέχεται στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να ανοίξουν νέες αγορές.
Τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2009 είχαν αντίκτυπο και στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο διαμορφώθηκε σε 4,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ από το 2011 ξεκίνησε πορεία αποκλιμάκωσής του (στο 2.6% το 2011 και το 2012), με στόχο να φτάσει σε μηδενικά επίπεδα το 2017. Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι η Αυστρία προώθησε πακέτο σωτηρίας ύψους 100 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις τράπεζες και να εξέλθει από την κρίση. Τα μέτρα, όμως, που ελήφθησαν για την τόνωση της ζήτησης μέχρι και το 2010 (όπως μειώσεις φόρων στις οικογένειες και στους αυτοαπασχολούμενους), ακολούθησαν, στο τέλος του 2010, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος που αφορούσαν τόσο την αύξηση εσόδων (φόρος τραπεζών, αυξήσεις φορολογίας καυσίμων και τσιγάρων), όσο και τη μείωση των δαπανών (μείωση στα οικογενειακά επιδόματα και στις συντάξεις). Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε 74% του ΑΕΠ το 2012, από 72,2% το 2011, ενώ σκοπός της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωσή του σε χαμηλότερα από 60% του ΑΕΠ επίπεδα, κατά την προσεχή δεκαετία.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, την 5ετία 2012-2016, το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξοικονόμηση 26,5 δισ. ευρώ, έως το 2016. Περί το ένα τέταρτο της εξοικονόμησης θα προέλθει από νέους ή υψηλότερους φόρους, για παράδειγμα κατά την πώληση περιουσίας, το κλείσιμο των ´φορολογικών παραθύρων` και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για υψηλότερα εισοδήματα. Το υπόλοιπο θα προέλθει από πάγωμα μισθών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, μειωμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση των περιπτώσεων επιλεξιμότητας για πρόωρη σύνταξη ή σύνταξη αναπηρίας. Ο προϋπολογισμός του 2013 περιέχει περαιτέρω περικοπές δαπανών και χαμηλότερες πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και έσοδα 1 δισ. ευρώ από τη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία που ετέθη σε ισχύ από 1.1.2013.
Εντός των δημοσιονομικών περιορισμών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξακολουθήσει να προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη στα πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα και να επενδύει στην εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις υποδομές. Ειδικά για την έρευνα και την ανάπτυξη, τομέας στον οποίον η Αυστρία υστερεί έναντι ορισμένων γειτόνων της (Ελβετία) ή βορείων χωρών (Σουηδία, Φινλανδία), λόγω της απουσίας πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι σχετικές δαπάνες έχουν αυξηθεί. Για το 2012, υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενες σε 8,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% περίπου αποτελεί κρατική συμμετοχή.
Παράλληλα, και παρά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα θερμικής αποκατάστασης κτιρίων με 100 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ 26,7 δισ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις στις υποδομές, κυρίως, σιδηροδρόμων, μεταξύ 2013-2017. Τα προσεχή 15 έτη, η αξία των επενδύσεων για την ολοκλήρωση τριών μεγάλων τούνελ υπολογίζεται σε 50-200 εκ. ευρώ.
Συγχρόνως, επιδιώκεται σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις να περιλαμβάνουν αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2013 και επιβολή περιορισμών στην παροχή νέων πιστώσεων. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την ασφάλεια των Αυστριακών τραπεζών και κατ´ επέκταση του Αυστριακού Δημοσίου, θα καταστήσει, όμως, δύσκολο το δανεισμό των Αυστριακών τραπεζών στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κίνδυνο να πληγούν οι χώρες της περιοχής.
Σε γενικές γραμμές, οι Αυστριακές τράπεζες θεωρούνται ακόμα ως έχουσες αρκετά ικανοποιητικό βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας και, με εξαίρεση την Bank Austria που ανήκει στον ιταλικό όμιλο Unicredit, η έκθεσή τους στις περισσότερο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται ως μέτρια.
Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις της χώρας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τονίζεται ότι η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας της Αυστρίας (εμπόριο, επενδύσεις) στις αγορές της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της οικονομίας της, η οποία έχει, ιδιαίτερα ωφεληθεί από τις δύο προς ανατολάς διευρύνσεις της ΕΕ (2004 και 2007). Παρόλο που η περίοδος της πολύ μεγάλης αύξησης των αυστριακών επενδύσεων στις χώρες αυτές έχει παρέλθει, η Αυστρία εξακολουθεί να είναι σημαντικός (ή και ο σημαντικότερος) επενδυτής σε Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Τσεχία. Η Αυστρία, από την άλλη, διαθέτει το δυναμικό να προσελκύσει εταιρίες της ΕΕ που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Αυστρία βρίσκεται στη 17η θέση (από την 22η που κατείχε), μετά τη Γερμανία και την Ιαπωνία, στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την εγκατάσταση εταιριών πληροφορικής, ως αποτέλεσμα της προόδου στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Συνολικής Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2012, η Αυστρία κατατάσσεται στη 16η θέση επί συνόλου 144 χωρών. (Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 96η θέση.)

Β. Ενεργειακά Θέματα

Το Υπουργείο Οικονομίας, Οικογένειας και Νέας Γενιάς έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει νέο νόμο ενεργειακής απόδοσης που αναμένεται να ψηφισθεί εντός του 2013, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ που ορίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αποτελούν το 34% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2020 (από 30,8% όπου ανέρχονται στην Αυστρία σήμερα).
Οικονομολόγοι του Υπουργείου Οικονομίας αναμένουν ότι η εθνική νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταστήσει τη χώρα ανεξάρτητη από τις εισαγωγές πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2015 και ότι τα κυβερνητικά κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 12 δισ. ευρώ στις πράσινες τεχνολογίες έως το 2020.
Αυτή τη στιγμή, το 67% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Αυστρία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως υδροηλεκτρικοί σταθμοί) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 85% το 2020, τριπλασιάζοντας την παραγωγή αιολικής ενέργειας από 1.000 MW που είναι σήμερα και αυξάνοντας τη φωτοβολταϊκή ισχύ από τα 100 MW στα 1.200 MW.
Μετά την εγκατάλειψη του μείζονος σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, η Αυστρία προωθεί εναλλακτική διαδρομή μικρότερου μήκους επονομαζόμενη ´Nabucco West` (μέρος του προηγούμενου), η οποία θα διασφάλιζε, εφόσον επελέγετο, την άφιξη του φυσικού αερίου στην Αυστρία και τη διαμετακόμισή του μέσω του κόμβου Baumgarten.2. Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας

Α.Διμερές Εμπόριο

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστρία, ανήλθαν, το 2012 σε 165 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 17,2% σε σχέση με το 2011 και επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του 2010. Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστρία, το 2012, αντιστοιχεί στη μείωση των εξαγωγών τεχνουργημάτων από χυτοσίδηρο, σίδηρο, χάλυβα από 41,8 εκ. ευρώ, το 2011, σε 1,8 εκ. ευρώ, το 2012, δηλαδή, επαναφορά τους στην αξία του 2010, χωρίς η μείωση αυτή να αντισταθμίζεται από τις αυξήσεις που σημειώθηκαν σε άλλες κατηγορίες προϊόντων (βλ. πίνακες που ακολουθούν).
Οι αυστριακές εξαγωγές στην Ελλάδα, καταγράφοντας, το ίδιο έτος αναφοράς, μείωση μόλις 4% σε σχέση με το 2011, διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 400,5 εκατ. ευρώ, ήτοι, κατά 25% περίπου χαμηλότερες σε σχέση με το 2010.
Παρατηρώντας την πορεία του διμερούς εμπορίου, τα τελευταία έτη, διαπιστώνουμε μία κάμψη αυτού μετά το 2008, η οποία οφείλεται στη σημαντική κλιμακούμενη μείωση των αυστριακών εξαγωγών προς την Ελλάδα (λόγω βασικά μείωσης της εσωτερικής ζήτησης). Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστρία παρουσίασαν αύξηση το 2010 και το 2011, παρ΄ότι τα απόλυτα μεγέθη των εξαγωγών μας είναι σαφώς μικρότερα.
Η σχέση ελληνικών εξαγωγών προς Αυστρία/αυστριακών εξαγωγών προς Ελλάδα ήταν, τα τελευταία χρόνια, της τάξεως του 1:4, ενώ διαμορφώθηκε σε περίπου 1:2, το 2011 και 1:3 το 2012.
Το υψηλό έλλειμμα του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου μας με την Αυστρία συνδέεται με το γενικότερο θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και με τη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς την Αυστρία και αντίστοιχα των αυστριακών εξαγωγών στην Ελλάδα. Η σύνθεση και διαστρωμάτωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Αυστρία κυριαρχείται από προϊόντα των κλάδων εντάσεως εργασίας και χαμηλής προστιθεμένης αξίας, σε αντίθεση με τη δομή των αυστριακών εξαγωγών προς την Ελλάδα, όπου δεσπόζουν προϊόντα κλάδων υψηλής προστιθεμένης αξίας.
Οι εξαγωγές προϊόντων εντάσεως εργασίας, ιδιαιτέρως των κλάδων ένδυσης και πλεκτών υφίστανται ισχυρό ανταγωνισμό από ομοειδή προϊόντα χαμηλού εργατικού κόστους παραγωγής, προελεύσεως κυρίως Τουρκίας, χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Άπω Ανατολής.

Ακολουθούν πίνακες με τις δέκα βασικότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών στην/από την Αυστρία.

Ελληνικές εξαγωγές στην Αυστρία Column2 Column3 Column4
Αξία σε € Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011 Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2012 Μεταβολή 2012/2011
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 34.784.999 32.475.469 -6,7%
ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΛΠ. 12.832.314 17.752.279 38,2%
ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ 18.201.970 17.673.253 -3,3%
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΚΑΡΠΩΝ, ΦΡΟΥΤΩΝ 11.860.474 15.039.631 27,1%
ΓΑΛΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 12.834.012 14.420.714 12,5%
ΑΡΓΙΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΙΟ 9.561.001 7.312.553 -23,2%
ΚΑΡΠΟΙ, ΦΡΟΥΤΑ, ΦΛΟΥΔΕΣ 5.364197 6.511.244 22,6%
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΟΧΗΜΑΤΑ, ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΚΛΠ. 2.358.229 5.565.329 139,1%
ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΥΤΑ, ΡΙΖΕΣ, ΒΡΩΣΙΜΑ 4.279.158 4.761.579 11,9%
ΕΝΔΥΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΠΛΕΚΤΑ 1.729.912 4.655.074 170,5%
ΣΥΝΟΛΟ 199.237.280 165.099.884 -17,2%
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή


Ελληνικές εισαγωγές από την Αυστρία Column2 Column3 Column4
Αξία σε € Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011 Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2012 Μεταβολή 2012/2011
ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΛΠ. 83.514.481 94.800.830 13,5%
ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΑ. ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ 39.712.144 41.256.909 3,7%
ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ, ΛΕΒΗΤΕΣ,ΜΗΧΑΝΕΣ 38.437.074 31.709.337 -17,4%
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 28.084.205 27.106.958 -3,2%
ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ 24.017.150 18.929.037 -21,2%
ΓΑΛΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 19.260.703 18.306.785 -4,6%
ΠΟΤΑ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ 19.892.596 15.424.866 -22,2%
ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ Η ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΙΝΕΣ ΜΗ ΣΥΝΕΧΕΙΣ 10.979.094 11.219.587 2,7%
ΞΥΛΕΙΑ-ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ 10.389.116 8.735.860 -15,5%
ΔΕΨΙΚΑ-ΒΑΦΙΚΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ.ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ 1.924.916 8.462.366 342,1%
ΣΥΝΟΛΟ 417.616.775 400.566.523 -4%
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις βασικότερες κατηγορίες προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα, διαπιστώνουμε αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες τροφίμων (παρασκευάσματα λαχανικών/φρούτων, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά), αλλά και σε ενδύματα, αυτοκίνητα-οχήματα-ελκυστήρες και μηχανές-συσκευές, ηλεκτρικά υλικά.
Ας σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς του κλάδου τροφίμων-ποτών, παρά τη θέση που καταλαμβάνει ο κλάδος στις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Αυστρία, παρουσιάζει σημαντική αναντιστοιχία με τον υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας της Ελλάδας στην Αυστρία, γεγονός που σημαίνει ύπαρξη περιθωρίου αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται για την είσοδο στην αυστριακή αγορά. Βέβαια σε αυτό δεν βοηθάει, η εικόνα της χώρας μας, όπως παρουσιαζόταν και από τα εγχώρια ΜΜΕ, τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2012, καθώς και δομικά προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και νέες δυσκολίες ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Αναφέρουμε ότι με σκοπό την προβολή του ελληνικού οίνου, συνεχίστηκε η επικοινωνία του Γραφείου μας με εταιρία διανομής κρασιού και οινοπνευματωδών διαθέτουσα το μεγαλύτερο δίκτυο στη Βιέννη, προκειμένου να διερευνήσουμε εάν υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον συνεργασίας (πέραν από τη διμερή συνεργασία η οποία επιτεύχθηκε χάρη στη μεσολάβηση του Γραφείου με μεγάλη εδώ ελληνική εισαγωγική εταιρία τροφίμων.) Στο ίδιο πλαίσιο, επισκεφθήκαμε τη διεθνή έκθεση κρασιού VieVinum, τη σημαντικότερη εκδήλωση προβολής του κρασιού στην Αυστρία και υποβάλαμε στην Κ.Υ. ολοκληρωμένη πρόταση για συμμετοχή της χώρας μας στην επόμενη διοργάνωση (6/2014). Η πρόταση αυτή έχει, ήδη, βρει απήχηση σε μεμονωμένους οινοπαραγωγούς που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αυστριακή αγορά.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στο χώρο τροφίμων-ποτών, το Γραφείο αποδέχθηκε πρόσκληση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού για συμμετοχή στην πρώτη ετήσια συνάντηση των μελών του (Ντύσελντορφ, 3.3.2012), κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου γενικότερα αλλά και στην αγορά της Αυστρίας. Στη συνάντηση αυτή παρείχαμε πληροφορίες για την αγορά τροφίμων-ποτών της Αυστρίας και εκφράστηκε η στήριξη του Γραφείου ΟΕΥ Βιέννης στις προγραμματιζόμενες δράσεις του Συνδέσμου στην εδώ αγορά.
Το β΄ εξάμηνο του 2012 ξεκίνησε η συνεργασία του Γραφείου με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος για την προετοιμασία επιχειρηματικής αποστολής μελών του τελευταίου με σκοπό δειγματισμό ελληνικών ενδυμάτων, η οποία, τελικώς, πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Φεβρουαρίου 2013 σημειώνοντας επιτυχία (κλείσιμο παραγγελιών και εξεύρεση αντιπροσώπων για τα μέλη της αποστολής).
Όσον αφορά στη σύνθεση των αυστριακών εξαγωγών στην Ελλάδα, κυριαρχούν οι ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου/εικόνας με ποσοστό 23,6% επί του συνόλου, η οποία παρουσίασε αύξηση 13,5%, το 2012, και έχει ως πλέον αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπο τα κινητά τηλέφωνα. Άλλη κατηγορία με σημαντικότατη αύξηση ήταν τα βαφικά εκχυλίσματα/χρωστικές ύλες, ενώ μείωση παρουσίασαν κατηγορίες όπως πυρηνικοί αντιδραστήρες-λέβητες-μηχανές, πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα, ποτά και ξυλεία και τεχνουργήματα.

Β.Επενδύσεις

Το σύνολο των αυστριακών άμεσων επενδύσεων (DI) στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τραπέζης της χώρας (OeNB - Εθνική Τράπεζα Αυστρίας) ανήλθε σε 602 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 572 εκατ. ευρώ το 2009, 506 εκατ. ευρώ το 2008 και 254 εκατ. ευρώ το 2007. Η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αυστρία είναι σαφώς χαμηλότερη, ακολουθεί, όμως, και αυτή αυξητική πορεία, ξεκινώντας από μηδενική βάση το 2007, 23 εκατ. ευρώ το 2008 και περνώντας σε 317 εκατ. ευρώ το 2009 και 351 εκατ. ευρώ το 2010. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται με θυγατρικά παραρτήματα περί τις 23 αυστριακές επιχειρήσεις των ακόλουθων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας: κατασκευές, ασφαλίσεις, μεταφορές, τεχνολογία προστασίας περιβάλλοντος, ενέργεια, παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και τεχνολογία πληροφορικής-επικοινωνιών.
Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν αποτελεί ελκυστικό τόπο εγκαταστάσεως αυστριακών επιχειρήσεων σε σύγκριση με αγορές γειτονικών ή της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, χωρών. Τα αίτια εντοπίζονται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης αδειών υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, στην έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου, στο υψηλό κόστος εργασίας σε σχέση με γειτονικές χώρες, στον κορεσμό και στο μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, στο εργασιακό περιβάλλον κλπ., παρόλο που ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει να αλλάζουν επί τα βελτίω.
Με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε μία ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα χρονική συγκυρία, διοργανώθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας Βιέννης, σε συνεργασία με τον Vienna Business Agency (Wirtschaftsagentur Wien) του κρατιδίου της Βιέννης, στις 19 Δεκεμβρίου 2012, ημερίδα αφιερωμένη στις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, με ομιλητές από τον Invest in Greece και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ. Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα, ο ελληνικός κλάδος διαχείρισης απορριμμάτων, τα έργα ΣΔΙΤ που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και ειδικότερα τέσσερις διαγωνισμοί της Περιφέρειας Αττικής επενδυτικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην λίαν επιτυχημένη αυτή εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αυστριακών εταιριών με δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ορισμένες εκ των οποίων μεγάλες κατασκευαστικές και μάλιστα με εμπειρία διαγωνισμών στην Ελλάδα, όπως η STRABAG και η Bilfinger+Berger, η ηγετική εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων στην Αυστρία, AVE Österreich GmbH, η EVN Umweltholding und Betriebs-GmbH με εγχώρια και διεθνή δραστηριότητα στη θερμική αξιοιποίηση αποβλήτων και διάθεση υγρών αποβλήτων κ.α. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά διαχείρισης απορριμμάτων και τους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς στην Αττική.
Γ.Τουρισμός

Η Αυστρία, παρά το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος (8,4 εκατομ. κάτοικοι), αποτελεί, παραδοσιακά, σταθερή τουριστική αγορά και συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα χωρών προελεύσεως τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα.
Aποτελεί τον πρώτο εταίρο μας στον τουριστικό κλάδο, επί τη βάσει του αριθμού των επισκεπτών ως ποσοστού επί του συνόλου του πληθυσμού, δεδομένου ότι, τα τελευταία έτη, 6% περίπου του αυστριακού πληθυσμού επισκέπτεται σταθερά τη χώρα μας.
Οι σημαντικότεροι Tour Operators είναι ο όμιλος TUI, ο Thomas Cook Neckermann και ο Rewe-ITS Billa Reisen και Jahn Reisen.
Η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, κατά το 2012, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις – δυο εκλογικές αναμετρήσεις και αρνητική ειδησεογραφία για την Ελλάδα στο γερμανόφωνο χώρο. Λόγω της μειωμένης ζήτησης, μερικοί Tour Operators, περιόρισαν το πρόγραμμά τους προς ελληνικούς προορισμούς, όπως, άλλωστε, και οι αεροπορικές εταιρείες με αποτέλεσμα την τελική συρρίκνωση του αριθμού των Αυστριακών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, σε 450.000 (μείον 5% σε σχέση με το 2011). Το μεγαλύτερο τμήμα τους (350.000) κινήθηκε αεροπορικώς.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική μείωση της τουριστικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε στο κοινό.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με σαφώς ευοίωνες προοπτικές. Το σύνολο των Tour Operators, παρουσιάζουν διψήφια αύξηση στις κρατήσεις, με μερικούς να φθάνουν στο 20%, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες ναυλωμένες πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς.
Όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι των Tour Operators αλλά και αεροπορικών εταιρειών (Austrian, Lauda Air, Flyniki) θεωρούν βέβαιη τη σταδιακή πλέον άνοδο της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Μετά την ένταξη του αεροδρομίου του Βόλου στις συνδέσεις με Αυστρία, προστέθηκαν, το 2012, και τα αεροδρόμια Καλαμάτας (όπου μάλιστα πετάει και δεύτερη αεροπορική, ενώ, επειδή θεωρείται προορισμός αθλητικού τουρισμού, υπάρχει προοπτική επέκτασης του προγράμματος πτήσεων και τη χειμερινή περίοδο) και Χίου, ενώ αυξάνονται οι πτήσεις για γνωστούς προορισμούς όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov